Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recept na mléčnou potahovací hmotu

Ze začátku jsem nějakou dobu dorty potahovala a figurky modelovala z doma dělané mléčné potahovací hmoty. V dnešní době už dorty potahuji jen pravým holandským marcipánem a modeluji z cukrářské hmoty k tomu určené - v mém případě smartflex velvet, ale na trhu z cukrářskými potřebami je jich na výběr více (marcipán je moc měkký a špatně drží tvar). Jedinou vyjímkou jsou dorty pro mého bráchu, který mléčný marcipán zbožňuje, takže pro toho ''hňácám'' a dorty jako scrat, bitzer nebo mozek byly z mléčné potahovací hmoty.

     Ráda se s vámi podělím o recept, podle kterého si můžete bez potřeby specializovaného obchodu připravit potahovací a modelovací hmotu. Recept není můj, našla jsem ho na internetu, ale jelikož ho mám vyzkoušený, tak proč nepředat dál .....

Na první pohled rozdíl určitě nepoznáte - první dort potahovaný marcipánem byl ten s obrázkem Disney myšky Minnie, všechny předtím byly z mléčné hmoty. Počítejte ale s tím, že Vás budou víc bolet ruce než při práci s marcipánem, protože mléčná hmota je celkově tužší a i po výrobě rychleji ztuhne a musíte jí znovu ropracovávat do použitelného stavu

Potřebujete:

200 g sušeného polotučného mléka   (používala jsem značku Bohemilk)

200 g cukr moučka

4 lžičky oleje

2 lžičky mandlového aroma

3 lžíce pšeničného sirupu   (koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu - já kupovala v Praze Dejvicích v prodejně Country life - mají i více poboček a internetový obchod www.countrylife.cz

3-4 cl vody - podle tuhosti hmoty (na potah je lepší měkčí, na modelování tužší)

 

- mléko a cukr prosít, aby tam nebyly žádné hrudky, zamíchat obě složky dohromady, přidat ostatní suroviny. Až při míchání stěrkou docílíte spojení jednotlivých složek, tak hmotu dopracujte na vále rukama. 

Toť vše. Pokud si hmotu náhodu uděláte řidší, tak holt nechte ležet a počkejte až trochu ztuhne. Dávejte tedy při výrobě pozor na přidávání vody. Píši v receptu 3-4 cl vody, protože to opravdu záleží na vzhledu hmoty a každá zbytečná trocha vody vám může z hmoty udělat nepoužitelnou řídkou kaši. Takže, když si budete mezi hnětením hmoty mít ruce, pořádně si je utírejte od vody, protože pokud nemáte hmotu ještě příliš tuhou, byla by jen na škodu...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA